sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Hienoin heppanen

Keskiviikkona ja perjantaina olin Dixien kanssa tunneilla aiheena pivotit ja sidepassit.  Kuitenkin joku kysyy, mitä ne on, niin yritän jotenkin selittää, vaikka saattaakin mennä ihan metsään.

Ykkös- ja kakkospivoteissa hevonen on taivutettu liikkeen suunnasta poispäin, takajalat astuu ristiin, eli takaosa kiertää etuosan ympäri. Kun pivotti sujuu, taivutus pois ja suoralla hevosella sidepass eli hevonen menee sivuttain. Pohkeenväistössä se menee loivaan sivuttain, tässä sen pitäisi mennä melkein suoraan sivuttain.

Näitä siis teimme ja perjantaina muistui taas pitkästä aikaa mieleen, miten ne sidepassit kunnolla tehtiinkään. Sain siis ekaa kertaa ikinä Dixien menemään sidepasseissa suorana ja kunnolla kumpaakin suuntaan. Tätä tehtiin myös lauantaina ja silloinkin onnistui myös kivasti. Kuvia ei kuitenkaan noilta treeneiltä ole.

Tänään eli sunnuntaina haluttiin antaa ponille rennompi päivä ja unohtaa pivotit. Itseasiassa se oli lauantainkin tarkoitus, mutta innostuin sitten kuitenkin hinkkaamaan pivotteja ja sidepassia varmaan ainakin tunnin ajan :D

Tänään Dixie sai naruriimun päähänsä ekaa kertaa ikinä meillä, mikä on sinänsä hassua, kun Tähden (vanha hevonen) kanssa naruriimuiltiin tosi paljon. Maastakäsittelyä ollaan tehty Dixien kanssa lähinnä halterin ja seuraamisjuttujen kanssa.

Ensin taivuttelin Dixieä maastakäsin, käänneltiin takaosaa, kävin Dixien narun päällä koko kropan läpi yms perusjuttuja. Dixien ilmeestä päätellen ihan lällyjä tehtäviä. Ohjasin sitten Dixien myös ympyrälle ja kun alkupunkemiset syliin saatiin kuria, se toimikin ihan älyttömän mukavasti molempiin suuntiin. Laitoin sen myös laukkaamaan ja ponilta oli ihan levikset revetä, niin innoissaan se oli. Tämä on tosiaan toinen kerta, kun se on meillä ollessaan ikinä liinassa juossut. Tätä ei kuitenkaan jatkossakaan aleta tekemään kovin usein, kun se rasittaa jalkoja aika paljon.

Kamera oli äidillä, mutta ei se kerinnyt kuvata jutellessaan tallilaisen kanssa. Lopuksi menin vielä vähän ilman satulaa ja siitä saatiin parit kuvat.




Dixielle kuuluu siis ihan hyvää. Olen sen kanssa ratsain parina päivänä kävellyt myös pientä maastolenkkiä ja Dixiellä on ollut niiin kivaa laitumella, että sen saaminen sieltä on parina päivänä ollut vähän ongelmallista. Käänteispsykologia on auttanut: menee rapsuttelemaan ja puhumaan toiselle hevoselle ja äkkiäkös mustasukkainen tammuska tulee :D

4 kommenttia:

  1. Voi, kauniita kuvia :) Mukavaa kuulla, että teidän treenit ovat sujuneet. Ilman satulaa meneminen on kyllä tosi hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja niin on, tekee hyvää tasapainolle :)

      Poista
  2. Moi! Oletko onnistunut tekemään vielä kolmos- ja nelospivotteja? Minusta ne ovat tosi vaikeita ja ehkä pitäisi se sidepass liikkeen suuntaan taivutettuna saada ensin kuntoon. Onko sulla jotain hyviä vinkkejä, miten onnistuisi? T, Kukka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeksi tein kolmos ja nelospivotteja talvella maneesissa, mutta en ole ikinä tainnut niitä kokeilla Dixiellä. Itselläkin ne oli aluksi haastavia, mutta kun niitä teki monta tuntia peräkkäin, alkoi homma helpottua :)
      Sidepassia en osaa ihmeemmin neuvoa, mutta siihen pyytävä jalka reilusti taakse ja toinen jalka kuitenkin pitää olla lähellä. Niin ja katse menosuuntaan myös sidepassissa, se auttaa paljon! Ja itselläni on helpottanut myös se, että pivottien jälkeen suoristan hevosen rauhassa, rentoutan käden ja sitten sidepassiin - pitäen kokoajan huolta että istun suorassa. :)

      Poista

Avaa suusi. :)