perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kaulaohjalla kääntymistä

Torstaina en ehtinyt tunnille kiitos mopokoulun, mutta menin kuitenkin itsenäisesti ratsastamaan Dixiellä muiden tuntilaisten sekaan. Menin jälleen ilman satulaa ja tein pisin ohjin kääntämisharjoituksia ravissa ja käynnissä. Pääosin meni todella kivasti ja poni alkoi jo ihan seurata ohjaa.

Täytyy myös mainita, että olen myös tosi tyytyväinen tasapainoni kehitykseen! Ekaa kertaa maneesissa kun joskus menin Dixiellä ilman satulaa valuin koko ajan kyljeltä kyljelle ja ravissa pompin kun perunasäkki (mitä syvästi ihmettelen, koska Dixiellä on maailman tasaisin ravi.) Mutta enää ei noita ongelmia näytä olevan. Tasapainoni pysyi koko ajan, vaikka käänneltiin jyrkästi ravissakin. Ravikin on helppoa istua ja muutenkin ilman satulaa meno on pop ;)

Tänään ehdin sitten jo viimein tunnillekin. Ensin tein tehostettuja kääntämisharjoituksia, eli otin lyhyemmät ohjat ja pyysin enemmän. Dixie kääntyi harpaten ihan kunnolla ja tehtiin tätä  sitten hetki opettajan silmän alla. Ymmärsin idean aika nopeasti, eli pitää vain pyytää niin kauan, että se harppaus tulee - mutta kun se tulee, on paineen lakattava ihan heti.

Kun tämä kääntyminen meni ilmeisesti riittävän hyvin, aloitettiin harjoitella kaulaohjalla kääntämistä. Eli uusille lukijoille ja vanhoillekin kertauksena, Dixiellä on nivelet -> eli sitä ratsastetaan kaksin käsin. Tarkoitus olisi kuitenkin päästä kankikuolaimiin, joilla ratsastetaankin yhdellä kädellä. Siispä harjoittelemme kaulaohjaa, eli kun ohja koskettaa kaulaa, hevosen tulisi kääntyä.

Kahdella kädellä tämä harjoitus tehdään niin, että liikkeessä jos halutaan hevosen kääntyvän vasemmalle, kosketaan kevyesti oikealla ohjalla hevosen kaulaa. Jos hevonen ei käänny/kääntyy liian hitaasti, autetaan kummallakin kädellä reilusti sivulle päin ja tietenkin jos kylki punkee, jalallakin.

Tämä harjoitus sai leukani loksahtamaan polviin asti. Aina välillä tuli pieniä hetkiä, kun ohja kosketti Dixien kaulaa ja tämä kääntyi salamana juuri niin kuin pitikin. Usein jouduin kuitenkin korjailemaan, mutta monta hyvää käännöstä tuli myös. Kyllä me siitä joskus yhden käden hevonen saadaan! :D

Sain luvan tehdä tätä ravissakin ja homma vaikeutui entisestään. Käännöksissä Dixie aluksi meinasi sammua, mutta oikeastaan lopetti sen heti, kun kunnolla kerran muistutin, että nyt tehdäänkin töitä. Taas tuli superhyviä käännöksiä, mutta korjattavaakin löytyi. Käännösten välillä minun piti myös ratsastaa hevosta kuuntelemaan, vähän liikuttaa kuolainta sen suussa ja puristaa jalalla. Jotkut pätkät menivät kyllä niiiin kivasti, kun hevonen ravasi hyvää ravia kuunnellen ja kääntyi pelkästä ohjan kosketuksesta. Ja se myös ravasi, eikä yrittänyt enää itsekseen sammuakaan. On se vaan paras <3

Anteeksi kuvien puute. Huomenna menen äitin kanssa aamusti ratsastamaan, joten silloin tulee kamera messiin. Kysykää ihmeessä, jos selitin jonkun asian liian epäselvästi. Ja muutenkin kommentti olisi toivottua. (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Avaa suusi. :)